اطلاعات پروژه
تعریف پروژه: پیاده‌سازی کوپلینگ پست 400kV مجتمع فولاد خراسان

محل اجرا: مجتمع فولاد خراسان (شهرستان نیشابور)
کارفرما: شرکت مجتمع فولاد خراسان
هدف از انجام این پروژه در مجتمع فولاد خراسان، افزایش قابلیت اطمینان شبکه داخلی و ایجاد امکان مانور بهره‌برداری در شرایط اضطراری یا تعمیراتی است، به گونه‌ای که با اتصال بین باسبارها، تداوم تغذیه بار و جلوگیری از خسارات ناشی از بی‌برقی به‌صورت قابل توجهی کاهش یافته و نزدیک به صفر شود. این اقدام موجب افزایش ظرفیت عملی تولید فولاد از طریق به حداقل رساندن خاموشی‌ها، ارتقاء پایداری شبکه در پیک مصرف و فراهم سازی بستر توسعه آینده پست خواهد شد.

شرح خدمات در حال انجام:
1-  امکان سنجی و ارائه پیشنهادات فنی
در ابتدای پروژه، تیم فنی شرکت با هدف ارزیابی امکان اجرای باس‌کوپلر بین باس‌های 1 و 3در پست 400kV مجتمع فولاد خراسان، اقدام به بررسی‌های اولیه و ارائه راهکارهای فنی نمود. در این مرحله فعالیت‌های زیر انجام شد:
1-1. بررسی نحوه انجام و تجهیزات مورد نیاز در پروژه : این بررسی شامل تحلیل وضعیت موجود تجهیزات، ظرفیت ترانس‌ها و فیدرهای خروجی، نوع بریکرهای موجود در هر باسبار، وضعیت اتصال باس‌ها، فضای قابل استفاده و محدودیت‌های فنی و عملیاتی بود.
1-2. تهیه لیست تجهیزات با کد سفارش معتبر (Order Code) : پس از نهایی شدن ساختار پیشنهادی پروژه، لیست دقیق تجهیزات الکتریکی، کنترلی و حفاظتی تهیه شد. برای هر تجهیز، کد سفارش معتبر  مطابق با برند و استانداردهای موجود در سایت فولاد خراسان تهیه گردید.
1-3. بررسی محدودیت‌های محیطی و عملیاتی : برای امکان سنجی بهتر وضعیت اتاق کنترل، فضای نصب تجهیزات جدید، ملاحظات عملیاتی (از جمله قطعی برق حین نصب) و برنامه ریزی برای حداقل سازی توقف تولید بررسی و لحاظ شد.

2- بررسی دو تیپ نقشه شرکت‌های ABB و SIEMENS جهت طراحی باس‌کوپلر و برقراری ارتباط بین دو نوع بریکر متفاوت
با توجه به این‌که در پست موجود در مجتمع فولاد خراسان از دو تیپ تجهیزات شرکت‌های ABB و SIEMENS استفاده شده است، تحلیل دقیق نقشه‌های کنترلی و حفاظتی این دو برند جهت طراحی مدار فرمان باس‌کوپلر کاملا ضروری بود. در این مرحله، موارد زیر انجام شد:
2-1. طراحی لاجیک جدید برای فرمان‌های Close و Open به دو بریکر : با هدف امکان ارسال فرمان به هر دو بریکر موجود، یک لاجیک کنترلی جدید طراحی شد. این لاجیک به گونه‌ای توسعه یافت که بتواند با منطق مشترک و قابل پیاده سازی در هر دو سیستم ABB و SIEMENS ، فرمان‌های Close و Open را پردازش و اعمال کند. همچنین تمهیداتی برای جلوگیری از ارسال همزمان فرمان متضاد در نظر گرفته شد.
2-2. تطبیق سیگنال‌های بریکرهای ABB و SIEMENS : از آنجا که ساختار و تگ‌های سیگنال در دو سیستم متفاوت هستند، استخراج و تطبیق سیگنال‌های عملکردی و حفاظتی (نظیر وضعیت بریکر، موقعیت کلید، تریپ، خطا و …) انجام شد. این کار، امکان یکپارچه‌سازی مدار فرمان باس‌کوپلر با هر دو سیستم را فراهم کرد.
2-3. طراحی سیستم آلارم دوبل با تفکیک Urgent و Non Urgent : برای پایش وضعیت عملکردی باس‌کوپلر، یک سیستم آلارم دوبل طراحی شد. این سیستم شامل، دسته بندی آلارم‌ها در دو سطح Urgent و Non Urgent ، تعیین آژیر هشدار با دو نوع صدای مجزا برای هر دسته و نمایش آلارم‌ها بصورت مجزا در تابلو کنترل باس‌کوپلر می‌باشد. هدف از این طراحی، تفکیک دقیق نوع خطا و افزایش سرعت واکنش اپراتور بوده است.
2-4. ارسال سیگنال‌های عملکردی به پانل‌های ER، YVو FR : تمامی سیگنال‌های مورد نیاز از بریکرها و پانل کنترل بصورت دقیق دسته بندی و تعیینشده و مسیر انتقال آن‌ها به پانل‌های ER، YVو FR طراحی شد.

3- سفارش گذاری  پانل جدید و تجهیزات مورد نیاز و اجرای وایرینگ داخلی پانل کنترل جدید
پس از نهایی شدن طراحی نقشه‌های کنترلی و حفاظتی در نرم‌افزار EPLAN  و مشخص شدن ساختار سیگنال‌ها، فرآیند تهیه و ساخت پانل کنترل جدید آغاز شد. این مرحله شامل اقدامات دقیق مهندسی، تامین تجهیزات، ساخت فیزیکی و وایرینگ کامل تابلو می‌باشد:
3-1. برداشت ابعاد دقیق از پانل‌های مشابه جهت طراحی نقشه Cut-off پانل کنترل جدید : باتوجه به حساسیت فضای نصب در اتاق کنترل پست 400kV و لزوم تطابق فیزیکی پانل جدید با تابلوهای موجود، از پانل‌های مشابه در سایت ابعاد برداری دقیق انجام شد. بر این اساس، نقشه‌ برش بدنه پانل در نرم‌افزار ترسیم شد تا در مرحله ساخت رعایت گردد.
3-2. طراحی و جانمایی داخلی پانل : در این مرحله، با درنظر گرفتن ماژول‌های کنترلی، حفاظتی، ترمینال‌ها، آژیرها، لامپ‌های سیگنال، کلیدها و … جانمایی داخلی پانل با هدف بهنیه‌سازی فضای داخل، سهولت دسترسی و امکان توسعه آتی طراحی شد.اصول ایمنی، جداسازی مدارات فشار ضعیف و فرمان، و انطباق با استاندردهای صنعتی رعایت گردید.
3-3. اجرای وایرینگ داخلی بر اساس نقشه EPLAN  : وایرینگ کامل مدارات کنترلی، حفاظتی و تغذیه مطابق با نقشه‌های تهیه شده در EPLAN اجرا گردید. تمامی وایرها با لیبل گذاری دقیق، مسیرگذاری اصولی و رعایت شعاع خمش مناسب نصب شدند. تست اتصال‌ها نیز در پایان وایرینگ انجام گرفت.

4- تست سرد و گرم پانل کنترل باس‌کوپلر
پس از تکمیل ساخت و وایرینگ پانل کنترل، فرآیند تست فنی و عملکردی آغاز شد. این تست‌ها با هدف اطمینان از صحت مدارها، تجهیزات و فرمان‌های کنترلی قبل از بهره‌برداری در سایت انجام گرفت و شامل دو فاز اصلی بود : تست سرد (بدون برق) و تست گرم(برق‌دار)
4-1. کنترل کیفی پانل و تجهیزات : پیش از هرگونه تست عملکردی، بررسی ظاهری و فنی کلیه تجهیزات نصب شده انجام شد.
4-2. وایرچک و تست سرد پانل : در این مرحله بدون اعمال برق، صحت اتصال سیم‌کشی داخلی بررسی شد.کلیه مسیرهای فرمان و باس‌های تغذیه به وسیله مولتی‌متر بررسی و تایید شدند.
4-3. برق‌دار کردن پانل مطابق دستورالعمل : پس از اطمینان از صحت وایرینگ، برق‌دار کردن پانل با ولتاژ کاری (AC و DC) با رعایت کامل نکات ایمنی انجام شد. در این مرحله، عملکرد پایه‌ای تجهیزات مانند رله‌ها، آژیرها، لامپ‌های سیگنال و … بررسی شدند.
4-4. تست گرم پانل و بررسی عملکرد فرمان‌ها و سیگنال‌ها : در این فاز پس از برق‌دار کردن پانل، عملکرد کلیه مدارها و فرمان‌هادر شرایط عملیاتی مورد بررسی قرار گرفت.اقدامات انجام شده در این بخش، شامل تست فرمان‌های Close و Open به بریکر ها، بررسی سیگنال‌ها و آلارم‌ها، تست عملکرد آژیرهای هشدار و لامپ‌های سیگنال و ثبت کلیه نتایج تست‌ها می‌باشد.

5-

6-